KONSERWACJA EKSPRESU
Bardzo ważnym elementem podczas codziennego użytkowania ekspresu jest jego czyszczenie. Nie należy o tym zapominać, ponieważ brak tego działania negatywnie wpłynie na smak i aromat świeżo zaparzonej kawy oraz pracę samego ekspresu. Używając do tego odpowiednich środków możemy temu zapobiec. Najbardziej popularne środki występują w formie tabletek oraz proszków czyszczących, które są bardzo proste w użytkowaniu. Aby nasz ekspres mógł bezawaryjnie pracować każdego dnia, wymaga odpowiedniej obsługi i konserwacji. Regularne czyszczenie ekspresu wydłuża jego żywotność i gwarantuje powtarzalność smaku Twojej ulubionej kawy.
ŚRODKI CZYSTOŚCI DO EKSPRESÓW
Tabletek czyszczących używa się w ekspresach automatycznych, które bardzo często przypominają użytkownikowi o zbliżającym się procesie czyszczenia. Wystarczy ją włożyć w odpowiednie miejsce w ekspresie i uruchomić program czyszczenia. Odbywa się to mniej więcej co 200 kaw. Oprócz tej czynności należy pamiętać o codziennym opróżnianiu i myciu tacki ociekowej oraz pojemnika na fusy, cotygodniowym myciu zbiornika na wodę oraz bloku zaparzającego.
Proszków czyszczących używa się w ekspresach kolbowych, najlepiej codziennie tam gdzie jest duże natężenie przygotowywania kaw. Aby wykonać ten proces należy zapoznać się z instrukcją obsługi dołączoną do ekspresu. Warto również pamiętać o regularnym opróżnianiu tacki ociekowej oraz myciu zbiornika na wodę.
ODKAMIENIANIE EKSPRESU
Ekspresy kolbowe jak i automatyczne wymagają regularnego odkamieniania. Każde urządzenie pracujące z wodą jest narażone na odkładanie się kamienia. Brak czynności związanej z jego usuwaniem wpływa na zatykanie się przewodów, które znajdują się wewnątrz urządzenia. Niezbędne są do tego specjalistyczne środki chemiczne. Na samym początku użytkowania ekspresu należy zorientować się jaka jest jakość stosowanej wody oraz czy dane urządzenie posiada filtry. Zalecamy odkamienianie ekspresu raz na 3 miesiące (ekspresy kolbowe), bądź gdy urządzenie samo przypomni nam o wykonaniu tej czynności za pomocą odpowiednio zaprogramowanej funkcji (ekspresy automatyczne).
CZYSZCZENIE PRZEWODÓW MLECZNYCH
Jeśli nasz ekspres pracuje na bazie naturalnego mleka to konieczne jest regularne czyszczenie przewodów doprowadzających mleko. Jest to bardzo ważne gdyż mleko bardzo szybko zasycha w przewodach systemu i może spowodować jego zatkanie. Usuwamy go za pomocą płukania systemu mlecznego lub czyścimy za pomocą profesjonalnych środków.